HOME
 
OUR STORY
Partnership
The idea that became a wine
 
OUR WINES
Current release
Vineyards
Future releases
 
NEWS
Blog
Articles
Reviews
Links
 
DISTRIBUTORS
FAQ
By country
Trade resources
 
THE MAKING OF
Who is who
  ARNON GRUNBERG
  ARIS DERKSEN
  CARLOS FALCÓ
  ANDREAS KUBACH
  SIGMUND FREUD
  ARTHUR SCHOPENHAUER
  KARL MARX
  ROLAND TOPOR
 

THE THREE PAINTINGS
by Roland Topor

  THE THREE NOVELS
by Arnon Grunberg
  CHRISTIE SMITH
the model
  JOHN CHARLES WOODWARD
the photographer
  EMMANUEL ZEGELING and DANIËL TIJL
the web designers
  EDDY DE BOER and MICHIEL VAN WIJK
the Dutch importers
 
CONTACT US
   
News
  MEDIA RELEASES

Persbericht
Maandag 7 juni 2010

Arnon Grunberg in wijnen
Twee keer was hij “embedded” bij het Amerikaanse leger in Irak. Hij bezocht twee keer het Nederlandse leger in Afghanistan. Hij ging naar Guantánamo Bay in Cuba en werkte undercover als kamerjongen in een hotel in Beieren. Begin dit jaar reed hij met een auto van Istanbul naar Bagdad.
Hij publiceert niet alleen jaarlijks een nieuw boek, maar schrijft ook voor diverse Nederlandse en buitenlandse kranten (waaronder de Volkskrant en NRC Handelsblad) en tijdschriften (Vrij Nederland en Humo). Hij is gastschrijver geweest aan diverse Nederlandse en buitenlandse universiteiten en houdt regelmatig lezingen over de hele wereld. De veelzijdigheid van de in New York woonachtige schrijver Arnon Grunberg lijkt vooralsnog geen einde te kennen: eind juni 2010 brengt Grunberg nu ook zijn eigen wijn uit.

Partnership
In samenwerking met Aris Derksen, eigenaar van Winter Business Group in Madrid (interim-managers voor de wijnindustrie) en Carlos Falcó, markies van Griñon en eigenaar van het legendarische wijnbedrijf Marques de Griñon in Dominio Valdepusa in Toledo, heeft Grunberg nu zijn eigen wijnen geproduceerd.

Drie wijnen

Er komen drie verschillende wijnen onder de naam Arnon Grunberg Wines op de markt met namen van denkers: Freud, Schopenhauer en Marx. De wijnetiketten zijn voorzien van teksten van Grunberg en tekeningen gemaakt door de Franse kunstenaar Roland Topor (1938-1997).

Alleen horeca en wijnhandel
In Nederland worden de wijnen van Arnon Grunberg exclusief geïmporteerd door Vinites in Haarlem (www.vinites.com). Freud, de eerste wijn van Grunberg, zal vanaf eind juni 2010 in Nederland beschikbaar zijn in restaurants en wijnspeciaalzaken. Er zijn slechts 12.000 flessen van gemaakt en de jaargang is 2007. “Het is een zeer fruitige en stevige wijn met hoofdzakelijk Syrah en een beetje Garnacha,” licht Aris Derksen toe. “De wijn is 10 maanden op nieuw Frans eikenhout gelagerd. Past prima bij pasta’s, salades, vleesgerechten, risotto’s en natuurlijk bij het lezen van de boeken van Grunberg.” De prijs van een fles zal rond € 23,- bedragen in de wijnhandel: “Net zo duur als een gebonden uitgave van een boek van Grunberg, en net zo’n hoge kwaliteit,” vult Derksen aan. Het etiket is tamelijk minimalistisch maar oogt elegant met aan de rechterzijde de handtekening van de schrijver en een prachtige tekening van Topor. “Elke wijn heeft een fragment van een boek van Grunberg op het etiket,” legt Derksen uit “Voor Freud is dat een fragment uit De geschiedenis van mijn kaalheid geworden, gepubliceerd in 2000 onder het heteroniem Marek van der Jagt.” “Grunberg is een schrijver van wereldformaat,” zegt Derksen. “Daarom zijn de teksten op het etiket in het Engels.” Waarom Arnon Grunberg? Aris Derksen: “Mijn bedrijf Winter Business Group voert het management over diverse wijnbedrijven in onder meer Spanje. Begin 2009 las ik het boek Kamermeisjes en soldaten van Grunberg. Op pagina 101 neemt Arnon afscheid van Kosovo om naar Montenegro te gaan om te investeren in wijnproductie. Hij wilde, zo schrijft hij daar, de wereld een wijn nalaten die Grunberg heet. Toen ik dat las, heb ik hem een e-mail geschreven, dat ik het heel leuk zou vinden om speciaal voor hem een Spaanse wijn te maken die Grunberg heet. We hebben elkaar in de lente van 2009 in New York ontmoet en in november van dat jaar is Arnon naar Madrid gekomen. We hebben met Carlos Falcó, markies van Griñon, gesproken, die 55 km ten zuid-oosten van de hoofdstad op zijn landgoed een boutique wijnbedrijf heeft. Na een zeer prettige lunch waarbij we alle wijnen van de de markies geproefd hebben, besloten we met zijn drieën dat het dan ook maar meteen drie wijnen zouden moeten worden. Dit is het verhaal. Samen met Carlos Falcó, de markies van Griñon, hebben we gekozen voor een Syrahdruif aangevuld met wat Garnacha en 10 maanden in nieuw Frans eikenhout. Jaargang 2007: een prachtige, fruitige en donkere wijn. Grunberg is heel erg blij met het resultaat. Hoewel hij een zeer bescheiden drinker is, wil hij van zijn eigen wijn natuurlijk wel een voorraadje thuis in New York hebben.”

Nederland
“We gaan beginnen met Nederland omdat Grunberg zelf daar ooit ook begonnen is. Ik beschouw het daarnaast als mijn thuisland, al woon ik al heel wat jaren in Madrid. We gaan de wijn na Nederland in Engeland, Duitsland en Denemarken op de markt brengen, in Duitsland is Grunberg populair. En in Spanje natuurlijk, waar de wijnen worden gemaakt en waar Grunberg steeds bekender wordt. In de herfst van 2010 hopen we Amerika en met name natuurlijk New York City te veroveren”.

Overige informatie
Vanaf eind juni 2010 is de eerste wijn uit de Arnon Grunberg Wines collectie beschikbaar in Nederland via Vinites in Haarlem. De wijn heet Freud en is uitsluitend verkrijgbaar in wijnspeciaalzaken en in de betere restaurants. Voor meer informatie over de wijnen zie www.arnongrunbergwines.com

International Management Arnon Grunberg Wines

Winter Business Group, S.L
Colonia de Camorritos
Camino de Abajo 1
28470 Cercedilla
Madrid-Spanje
www.winterbusinessgroup.net
e-mail: aris.derksen@winterbusinessgroup.net
Cell phone: +34 669 29 19 08

Importeur Nederland Arnon Grunberg Wines
Vinites B.V.
Jansstraat 1-5
2011 RT Haarlem
www.vinites.com
e-mail: info@vinites.com
Telefoon: 023-553 90 90
Fax: 023- 553 90 70

 

^ Back to top

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Arnon Grunberg Wines
Madrid - Spain
 
| | | |